FIT TIP

Help, luizenalarm!

11 september 2017 - Het begin van een nieuw schooljaar brengt vaak ook een nieuwe luizeninvasie op de been. Het lijkt wel alsof deze kleine diertjes na een deugddoende vakantie volop aan de slag gaan om de hoofdjes van nietsvermoedende kinderen te koloniseren. Op scholen verspreiden hoofdluizen zich makkelijk door het intensieve onderlinge contact. Een besmetting met hoofdluizen heeft dus niets met onverzorgde hygiëne te maken.

Opsporing

De efficiëntste en betrouwbaarste wijze om na te gaan of er al dan niet luizen aanwezig zijn, is de nat-kam-methode met een luizenkam. Het druipnatte haar belemmert namelijk de bewegingsvrijheid van de luizen en vergemakkelijkt het kammen.

Werkwijze

  • Buig het hoofd voorover en kam met een luizenkam het haar systematisch van achteren (uit de nek) naar voren (voorhoofd). Druk de luizenkam goed tegen het hoofd aan. Let vooral goed op achter de oren en in de nek.
  • Veeg de luizenkam na elke kambeweging af op een stuk wit keukenpapier. Zo merk je of er luizen aanwezig zijn.

Behandeling

Wij adviseren jullie een “mens- en milieuvriendelijke” wasbeurt met Elimax shampoo, deze shampoo doodt luizen en beschermt het haar voor 3 dagen tegen (her)besmetting dankzij de Elimax LPF factor. Na de shampoo gebruik je nog even de nat-kam-methode met een luizenkam om de luizen en neten uit het haar te kammen. Laat altijd de haren natuurlijk drogen. Haardrogers geven een bepaalde statische elektriciteit waardoor luizen gemakkelijker kunnen overspringen. Herhaal na 7 dagen. Vergeet niet om lakens, jassen, mutsen en sjaals te wassen op 60°. Knuffels en wol kan je het best gedurende enkele dagen in een zak volledig van de lucht afgesloten steken. Luizen hebben ook zuurstof nodig om te overleven.

Preventie

Ter preventie adviseren wij Puressentiel Luizen Repel spray achter de oren en in de hals te verstuiven voor ze ’s ochtends de deur uit gaan. Opgelet, deze spray heeft enkel een preventieve werking tegen luizen. Het is aangeraden om deze te gebruiken voor de luizen zich nestelen, bijvoorbeeld na een anti-luizen shampoobeurt en vanaf 1 september gedurende 1 maand. In geval van een epidemie op school voorkomt hij de besmetting van de hoofdhuid en zorgt voor een dagelijkse doeltreffende bescherming. De formule op basis van essentiele oliën zoals lavendel, geeft het haar de nodige bescherming en een frisse, aangename geur.Kan dagelijks gebruikt worden zonder het haar te beschadigen of vet te maken.