FIT TIP

Terug naar school!

4 september 2017 - Een nieuw schooljaar brengt nogal wat aanpassing en spanning met zich mee. De verandering tussen vrijheid-blijheid naar gevulde dagen met strakke tijdsschema’s voor school, hobby, werk,… vraagt medewerking van het voltallige gezin. Onderstaande tips vormen goede richtlijnen, maar zijn zeker geen wondermiddeltjes. Elk kind reageert anders en als ouder ken jij je kind het best. Besef dat het dus altijd een beetje zoeken is naar wat in jouw gezin het beste werkt.

Tip 1 – vooruit plannen

Bij het begin van het nieuwe schooljaar ontvang je een hoop informatie. Neem als ouder de tijd om die informatie door te nemen en meteen in de agenda te plaatsen bv. bepaalde schooldata, oudercontacten, contactgegevens van de juf/meester, etc. Spaart je het jaar door heel wat tijd!

Tip 2 – slaapritme & digi-detox

Opstaan wordt makkelijker als je een vast uur hebt voor het slapengaan en opstaan. Pas dus het best een paar dagen voor de eerste schooldag het slaapritme van je kind aan: op tijd in bed en niet meer uitslapen. Zet een halfuurtje voor het slapengaan alle schermen (tablet, televisie, smartphone…) uit want die hebben een opwekkend effect. Overloop de voorbije en komende dag, praat even bij, maak er een halfuurtje qualitytime van en dan … naar dromenland!

Na een lange vakantie en veel tijd om te spelen is het wennen aan geconcentreerd in de klas zitten. Daarvoor moet je kind goed uitgerust zijn en dus voldoende slaap hebben. Wij adviseren:

Tip 3 – wees positief

Als je kinderen terugkeren naar school na een jaar waarin ze minder gepresteerd of zich slecht gedragen hebben, dan zal je de verwachtingen best wat bijschaven. Neem meteen aan dat het een beter jaar wordt en praat ook met je kind alsof dat zo zal zijn. Je zou altijd 100% positief moeten zijn over wat je kinderen leren en vertrouwen hebben in hun kunnen en succes. Wees enthousiast over hun leerstof en geef complimentjes als ze uitleggen waarover ze hebben geleerd.

Tip 4 – zorg voor een studeerruimte thuis                 

Creëer een studeerruimte waar je kind zijn huiswerk kan maken. Tieners kunnen een bureau hebben in hun kamer, jongere kinderen zijn meer gebaat met een plek in de familieruimte waar ze aangemoedigd en in de gaten gehouden kunnen worden. Zorg voor de schoolaankopen, boeken, boekentas, schoolspulletjes, etc. Laat ze enthousiast zijn over hun nieuwe snufjes!

Tip 5 – de eerste week, nieuwe angsten

Wees tijdens de eerste schoolweek zo goed als mogelijk aanwezig. Moedig je kind aan zelf de wekker te gebruiken, zorg dat niemand zich hoeft op te jagen ’s ochtends en neem de tijd voor een gezond ontbijt. Een aangename ochtend zorgt voor een vlot verloop  van de dag.

Een nieuw schooljaar zorgt bovendien voor nieuwe indrukken en angsten. Stel hen gerust dat ze het aankunnen en dat je bovenal zielsveel van ze houdt. Wees kalm en straal (zelf)vertrouwen uit. Treuzel ’s ochtends niet aan de schoolpoort, lach hen nog even toe, neem afscheid en ga weg, hoe je kind zich ook gedraagt.

We wensen alle kinderen, mama’s en papa’s een fijn schooljaar toe!