Daar zijn die teken weer!

Apotheek_De_Witte_Tekenbeet

De zon schijnt, de vogels fluiten en de natuur lonkt… Heerlijk om buiten te zijn. Maar let op, want met de zomer komen ook de teken weer tevoorschijn. Deze kleine spinachtigen zitten vooral in bosrijke gebieden en kunnen tijdens een wandeling of fietstocht gemakkelijk op je huid terechtkomen. In deze blog lees je alles over waar je teken kunt tegenkomen, waarom ze juist in de zomer actiever zijn en hoe je jezelf kunt beschermen.

Teken in binnen- en buitenland

Teken zijn niet alleen in België te vinden, maar ook in grote delen van Europa, Noord-Amerika en Azië. Wees dus altijd alert voor tekenbeten, zowel thuis in de tuin als op een verre reisbestemming. 

Extra waakzaamheid voor teken in de zomer

Teken zijn het hele jaar door actief, zolang de temperatuur boven de 7°C komt. Toch vinden de meeste tekenbeten plaats in de periode van maart tot en met oktober, met een piek in de zomermaanden.

Dit komt door een aantal factoren:

  • De temperatuur
    Teken zijn koudbloedig en hebben warmte nodig om actief te zijn. Bij temperaturen onder de 7°C gaan ze in een soort winterslaap en zijn ze dus minder actief

  • De vochtigheid
    Teken houden van een vochtige omgeving. In de lente en zomer is de luchtvochtigheid doorgaans hoger dan in de wintermaanden. Dus komen ze zich dan maar al te graag tonen.

  • De vegetatie
    In de lente en zomer is er meer begroeiing, waardoor teken meer beschutting hebben. Deze planten vormen de ideale schuilplaats om hun slachtoffer te zoeken.  

  • Het menselijk gedrag
    We spenderen in de lente en zomer meer tijd buitenshuis. Hierdoor is de kans op contact met teken sowieso groter. Bovendien houden luchtige kledij en sandalen veel plaats vrij voor teken om zich te nestelen.

Een tekenbeet herkennen

Een tekenbeet voel je meestal niet, omdat de teek een verdovingsmiddel injecteert. Je kunt een tekenbeet herkennen aan een zwart vlekje op de huid. Naarmate de teek zich volzuigt met bloed, wordt het vlekje groter. Controleer na een wandeling in de natuur altijd je hele lichaam, met speciale aandacht voor de liezen, oksels, navel, knieholtes, haarlijn en hals.

Wat te doen bij een tekenbeet?

Het is daarom belangrijk om tekenbeten zo snel mogelijk te verwijderen. De beste manier om dit te doen is met een tekentang.

  • Een tekentang is speciaal ontworpen om teken veilig en effectief te verwijderen.
  • Tekentangen zijn gemakkelijk te gebruiken, zelfs als je weinig ervaring hebt met het verwijderen van teken.
  • Tekentangen zijn klein en licht. Makkelijk om overal mee te nemen in je jaszak, rugzak of EHBO-kit.

De risico’s van een tekenbeet

Een tekenbeet kan leiden tot de overdracht van verschillende ziekten, zoals de ziekte van Lyme en FSME. Deze ziekten kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals gewrichtsklachten, hartproblemen en verlamming. Net daarom is het belangrijk om ze zo snel mogelijk op de juiste manier te verwijderen.

Geniet van de zomer, zonder teken!

Volg deze tips en verklein de kans op tekenbeten verkleinen, zowel in je eigen tuin als tijdens een uitstapje in de natuur.

  • Draag bedekkende kleding tijdens het wandelen in de natuur. Stop je broekspijpen in je sokken en draag een hoed of pet.
  • Gebruik een insectenwerend middel.
  • Controleer jezelf en je gezinsleden na afloop van een wandeling op teken.
  • Verwijder een teek die je hebt ontdekt zo snel mogelijk met een tekentang.
  • Wees extra alert in de zomermaanden en in bosrijke gebieden.

Haal vandaag nog jouw tekentang bij Apotheek An De Witte en geniet zorgeloos van je tijd in de natuur!