Denk hier zeker aan voor je op reis vertrekt

Voor je zorgeloos op reis kan vertrekken, is er nog wat extra planning nodig. Zeker als je medicijnen inneemt.

Zon, zee en avontuur: wie droomt er niet van? Maar voor je zorgeloos op reis kunt vertrekken, is er nog wat extra planning nodig. Zeker als je medicijnen inneemt of naar een exotische bestemming reist. We geven je graag enkele nuttige tips mee om je reis veilig en gezond te laten verlopen. Denk hier zeker aan voor je op reis vertrekt

Officieel begeleidend document voor bepaalde medicijnen

Neem je medicijnen uit categorieën als slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, krachtige pijnstillers of ADHD-medicatie? Dan heb je een document nodig om deze medicijnen mee op reis te nemen. Zo kan je bewijzen dat deze medicatie voorgeschreven is in functie van een medische behandeling. Heb je dit niet, dan is er sprake van illegale import. Met alle gevolgen van dien.

Afhankelijk van je bestemming, zijn er twee type documenten.

  • Je reist binnen het Schengengebied
    Je vult de Schengenverklaring  in en stuurt die minstens 20 werkdagen voor de vertrekdatum naar het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Het Agentschap valideert het document en stuurt het terug. Dit document neem je mee op reis.

  • Je reist buiten het Schengengebied

    Je neemt minstens 6 weken voor vertrek contact op met de ambassade van je reisbestemming. Zij geven door welke documenten je in orde moet brengen.

Vaccinaties op maat van jouw reisbestemming

Niet alle reisbestemmingen zijn even veilig wat infectieziekten betreft. Afhankelijk van waar je naartoe gaat, zijn bepaalde vaccinaties aan te raden of zelfs verplicht. Denk bijvoorbeeld aan een boosterprik voor polio, mazelen, difterie, tetanus en kinkhoest. Of vaccinaties tegen hepatitis A en B, buiktyfus, hondsdolheid, tekenencefalitis, dengue of gordelroos.

Maak een afspraak bij je dokter of het Tropisch Instituut om te bespreken welke vaccinaties voor jou nodig zijn. Doe dit op tijd, aangezien vaccins vaak enkele weken tijd nodig hebben om te werken. Weet ook dat er voor sommige vaccins meerdere prikjes nodig zijn om voldoende beschermd te zijn.

Na je reis: blijf alert

Zelfs na thuiskomst is het belangrijk om alert te blijven. Van sommige infectieziekten komen de symptomen pas weken of zelfs maanden na je reis symptomen naar boven. Heb je plots last van koorts, diarree, braken, hoofdpijn, huiduitslag of andere klachten? Ga dan zeker naar de dokter en vermeld je reisbestemming. Zo vergroot je de kans op een snelle diagnose en behandeling.

Bereid je goed voor om van een veilige en gezonde vakantie te genieten. Zit je met vragen? Kom langs bij Apotheek An De Witte. Wij staan altijd voor je klaar om het nodige advies te geven.