De afgelopen twintig jaar kende het aantal mensen met een voedselallergie wereldwijd een stijging van bijna 300%. Dit is een zorgwekkende trend die veel aandacht verdient. Want het is ontzettend belangrijk om als patiënt het juiste advies te krijgen.
Kom hier meer te weten over wat voedselallergieën zijn, hoe we ze kunnen inperken en wat je moet doen bij een allergie.
Wat is een voedselallergie?
Een voedselallergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op bepaalde voedingsmiddelen. Deze reacties gaan van milde klachten zoals jeuk of netelroos tot levensbedreigende situaties zoals een anafylactische shock. De meest voorkomende allergenen in voeding zijn melk, eieren, pinda’s, noten, vis, schaaldieren en weekdieren.
De stijging van voedselallergieën
Waarom zien we nu zo’n sterke stijging in voedselallergieën? Volgens experts speelt het feit dat we té hygiënisch leven een rol. In rijke landen doen we er alles aan om infecties te voorkomen. Dit start al op babyleeftijd. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van gesteriliseerde melk of het toedienen van vaccins. Tot zelfs het drinken van proper drinkwater. We bouwen geen weerstand op. Hierdoor schiet ons immuunsysteem bij onschuldige stoffen in actie. Dit is wat we een allergische reactie noemen.
Preventie van voedselallergieën
Naast de extreme toename, is er ook goed nieuws. Want die toename kan effectief beperkt worden. Als kinderen al vanaf de leeftijd van 4 à 5 maanden een gevarieerd aanbod aan voeding innemen, wordt de kans op een voedselallergie aanzienlijk kleiner. Wist je bijvoorbeeld dat allergie voor pindanoten nauwelijks voorkomt in Israël? De verklaring ligt bij de voeding, waar vanaf babyleeftijd pindanoten in verwerkt zitten.
De behandeling van voedselallergieën
Er bestaat geen pil of siroop om een voedselallergie te genezen. Weet wel dat de allergie na verloop van tijd kan variëren. Soms worden de symptomen milder, soms gaan ze net verergeren.
De belangrijkste manier om een reactie te voorkomen is het mijden van de stoffen waar je allergisch aan bent. Vandaar dat een correcte vermelding zo belangrijk is. Wist je dat voedselproducenten en restaurateurs verplicht zijn om de aanwezigheid van specifieke allergenen duidelijk aan te geven op etiketten en menu’s? Momenteel gaat dit over 14 allergenen. Naarmate in de wetenschap bijkomende allergenen opduiken, zou deze lijst aangepast moeten worden.
Loopt het toch mis, dan is noodmedicatie jouw redding. Informeer de mensen in je omgeving over je allergie en over de plaats waar ze jouw noodmedicatie kunnen vinden.
Voedselallergie versus voedselintolerantie: Wat is het verschil?
Voedselallergie en voedselintolerantie worden vaak in één adem genoemd. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de twee.
- Een voedselallergie is een reactie van je immuunsysteem. De symptomen zijn mild tot heel ernstig. Ze duiken snel na de consumptie van het allergeen op.
- Bij een voedselintolerantie heeft je lichaam moeite om bepaalde voedingsstoffen te verteren. Het duurt meestal iets langer vooraleer je symptomen opduiken. Meestal gaat dit over darmklachten of hoofdpijn.
Als er niets gebeurt, is tegen 2050 de helft van de wereldbevolking allergisch aan een voedingsstof. Denk je dat je allergisch aan iets bent? Wil je advies rond gevarieerde voeding voor je baby? Bij Apotheek An De Witte staan we klaar om jou hierbij verder te helpen. Kom zeker langs.