Te hoge cholesterol. De cholesterol verlagen. Het zijn veelgehoorde uitdrukkingen. Het klinkt ook eenvoudig en logisch. Te hoge cholesterol is ongezond, dus moet je die verlagen. Maar dit dekt de lading niet. Het zit veel complexer in elkaar dan dit. Wat klopt wel? Dat afwijkende cholesterolwaarden jouw risico op hart- en vaatziekten vergroten. En dat het de bedoeling is dat de waarden in balans komen. Wat houden die afwijkende waarden dan juist in? En wanneer vormt te hoge cholesterol een risico? Lees hier meer.
Goede en slechte cholesterol
Cholesterol is een verzamelnaam voor vetdeeltjes die in ons lichaam voorkomen. Er bestaan verschillende soorten cholesterol. HDL cholesterol is beter gekend als de goede cholesterol. Die voorkomt dat er teveel slechte cholesterol in ons bloed komt. LDL cholesterol en triglyceriden zijn de boosdoeners die je aders doen dichtslibben. Daarnaast zijn er ook nog andere varianten die hiertoe bijdragen.
Bij welke cholesterolwaarden loop je meer risico op hart- en vaatziekten?
Een bloedcontrole geeft een beeld van de aanwezigheid van de verschillende soorten cholesterol in je lichaam. Zit de verhouding tussen goede en slechte cholesterol goed en zijn er geen andere risicofactoren? Dan zit je goed.
Staat jouw slechte cholesterol te hoog en je goede cholesterol te laag? Dan vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Zeker in combinatie met erfelijkheid, hoge bloeddruk, roken, diabetes, obesitas of te weinig beweging.
Als we dit effectief in waarden uitdrukken, dan is het als volgt. Je loopt meer risico op hart- en vaatziekten als:
- Jouw totale cholesterol meer bedraagt dan 2 g/l
- Jouw LDL cholesterol boven de 1,3 g/l gaat
- Jouw triglyceriden meer dan 2g/l zijn
- En je HDL cholesterol lager is dan 0,35 g/l
Bij een familiale voorgeschiedenis van toeslibbende aders wordt de LDL cholesterol zelfs nog wat strenger beoordeeld.
Hoe behandel je te hoge cholesterol?
De eerste stap in de behandeling van te hoge cholesterol is het veranderen van levensstijl. Stoppen met roken, gezond en evenwichtig eten, dagelijks 30-60 minuten bewegen, een goed gewicht en gezonde tailleomtrek behouden. Dat zijn de belangrijkste pijlers.
Werkt dit niet of onvoldoende? Dan komt er ook medicatie bij kijken. De basisbehandeling bestaat uit statines. Als statines niet werken of als er bijwerkingen zijn, zal andere medicatie nodig zijn. Volg hierbij steeds het advies van je arts en apotheek.
Voedingstips voor cholesterol in balans
- Beperk de inname van dierlijke cholesterol zoals eieren, boter en kaas.
- Verhoog de inname van onverzadigde vetzuren door bijvoorbeeld olijfolie of walnotenolie te gebruiken.
- Verminder de inname van verzadigde vetten.
- Vermijd industriële voeding.
- Eet voedingsmiddelen rijk aan vezels zoals volkoren granen, fruit en groenten.
Pas deze tips ook preventief toe. Want plaques op de aderen ontstaan al rond de leeftijd van 20 à 30 jaar. En eens ze er zijn, kunnen ze niet met medicatie verdwijnen. Het is dus vooral belangrijk om de vorming van plaques te beperken en zo te vermijden dat jouw aders stilaan toeslibben.
Een hoog cholesterolgehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Goede screening, een gezonde levensstijl en indien nodig medicatie, zijn belangrijk om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.
Vraag raad aan apotheek An De Witte voor gezonde aders en een goede balans van je cholesterol.