Ben je 50+ en zie je plots vlekken of vervormde lijnen? Dan is het tijd voor actie. Want dit zijn de symptomen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, kortweg LMD. Zonder behandeling heeft deze aandoening blijvend ernstige gevolgen voor je zicht. LMD komt voor bij maar liefst 1 op 100 vijftigplussers, 10 op 100 vijfenzestigplussers en 30 op 100 vijfenzeventigplussers. Dat is veel. De kans dat je er ooit mee te maken krijgt is dus groot. Ervaar je deze symptomen? Wuif ze dan zeker niet weg als een banaal ouderdomskwaaltje. Spreek er onmiddellijk over met je apotheker of huisarts. Hoe sneller er actie komt, hoe beter.
Wat is leeftijdsgebonden maculaire degeneratie?
LMD is een aandoening die de macula of gele vlek op je netvlies aantast. Op die vlek zitten licht- en kleurgevoelige kegeltjes. Die zorgen ervoor dat je scherp ziet. Loopt hier iets fout, dan spreekt het voor zich dat dit negatieve gevolgen heeft. Het woord leeftijdsgebonden verwijst naar het feit dat deze aandoening zich vanaf de leeftijd van 50 jaar manifesteert en steeds vaker voorkomt naarmate de leeftijd vordert.
De verschillende vormen van LMD en hun symptomen
LMD kent 3 vormen:
1. Droge LMD
Deze vorm heeft de beste prognose. Er ontstaat wel een blinde vlek in het gezichtsveld. Die is vooral storend bij lezen en schrijven. Toch is de hinder op zich voor de meeste patiënten aanvaardbaar. Het verloop van deze vorm is heel langzaam. Het zicht gaat gestaag achteruit.
2. Natte LMD
Dit is de acute vorm die alle alarmbellen moet doen rinkelen. Je krijgt blinde vlekken in je gezichtsveld en lijnen worden vervormd waargenomen. Een plotse bloeding of opeenhoping van vocht brengt het netvlies in gevaar. Dit gebeurt allemaal heel snel en moet ook onmiddellijk behandeld worden.
3. Gemengde vormen
Er zijn ook mensen waarbij beide vormen zich manifesteren.
Hoe LMD voorkomen en behandelen?
Pas deze tips toe om het risico op LMD te verminderen en om tijdig in te grijpen bij de eerste symptomen.
1. Laat je regelmatig screenen. Zelfs als je nog geen symptomen hebt, kan de oogarts de eerste tekenen van LMD zien.
2. Stop met roken.
3. Eet voldoende vers fruit en groene groenten.
4. Praat over je symptomen met je apotheker of dokter. Via een eenvoudige zelfcontroletest kunnen zij inschatten of verder onderzoek nodig is.
5. Vraag bij je apotheker naar voedingssupplementen. Vooral bij droge LMD hebben deze een bewezen effect om de aandoening af te remmen.
6. Ervaar je duidelijke symptomen, maak dan onmiddellijk een afspraak met de oogarts. Zeker bij natte LMD is een onmiddellijke interventie met injecties nodig.
Twijfels over je zicht? Vraag advies bij Apotheek An De Witte.