Dematerialisatie. Dat is de term die het RIZIV gebruikt voor het digitaliseren van de voorschriften voor geneesmiddelen. Je krijgt niet langer een voorschrift op papier. Het tastbare materiaal van het voorschrift valt met andere woorden weg. Vandaar de term dematerialisatie. Wegnemen van het materiaal. De inhoud van het voorschrift zonder papier vliegt digitaal naar de apotheek. Met je identiteitskaart of via een app krijgt de apotheek toegang tot dit voorschrift. En alle zorgverleners waarmee je in contact komt hebben direct een overzicht van je medicatie. Klinkt handig, toch? Maar is het dat ook echt?
Het verloop van de digitalisering van het voorschrift voor geneesmiddelen
Sinds 1 januari 2020 is de arts verplicht om voorschriften elektronisch op te maken. Maar met de verplichting ze op papier af te printen en mee te geven aan de patiënt. Toen kwam het bekende virus er aan. Plots moesten patiënten de arts telefonisch raadplegen. Of in quarantaine toch aan de juiste medicatie geraken. De digitalisering kwam in een stroomversnelling terecht. Met de nodige kinderziektes tot gevolg. Vanaf 15 september start een overgangsfase naar volledig digitale weg. De patiënt beslist zelf om het voorschrift al dan niet op papier te krijgen. Met als ultieme doel de volledige digitalisering. Voorschriften zonder papier. Dematerialisatie. Met slechts 1 geneesmiddel per voorschrift, want anders valt het moeilijk bij te houden welke medicatie al dan niet opgehaald is.
Hoe houdt de patiënt het overzicht over digitale voorschriften?
De digitalisering is er ook voor de patiënten. Om het overzicht over de gebruikte en te gebruiken geneesmiddelen beter te behouden. Dat klopt deels. Want de platformen waarop dit mogelijk is zijn haast onbekend. En er is nog steeds een grote groep patiënten die nu eenmaal beter met papier overweg kan dan met digitale kanalen. Bewaren deze patiënten nog het overzicht over hun medicatieschema?
Op welke platformen zie je een overzicht van je voorschriften?
Het is de taak van de arts om de patiënt te overtuigen om digitaal te gaan. Daarvoor is een grondige kennis van de verschillende platformen nodig.
De gratis app Voorschrift op Zak houdt bij welke elektronische voorschriften nog openstaan. Zo zie je met andere woorden welke medicatie je nog kan of moet halen zonder opnieuw naar de arts te moeten gaan. De apotheek scant de barcode van het voorschrift rechtstreeks van op de smartphone en geeft je de voorgeschreven geneesmiddelen.
Daarnaast zijn er enkele online portalen zoals Vitalink, mijngezondheid.be of Helena. Je gegevens zijn streng beveiligd en je krijgt een duidelijk zicht op je medicatieschema. De zorgverlener is verantwoordelijk voor het invullen en delen van de gegevens.
Kan je niet zo goed overweg met computer?
Is het voor jou niet zo evident om met een computer te werken? Heb je geen computer en geen andere digitale apparatuur? Geen nood! Wij staan je bij met raad en daad in de apotheek. Gewoon even langskomen en wij stellen je meteen gerust.
Vraag raad bij Apotheek An De Witte voor het beheren van je digitale voorschriften.